Un expert olandez evaluează potențialul procesatorilor din Moldova de a face față cerințelor pieței europene. Reindert Dekker, reprezentantul Centrului de Promovare a Exporturilor din Țările în Curs de Dezvoltare, din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a Regatului Țărilor de Jos (CBI), se află într-o misiune de evaluare a capacităților de export a unor întreprinderi procesatoare de fructe, membre ale asociației Moldova Fruct, precum și companii producătoare și exportatoare de miere de albine. În urma evaluărilor, companiile cu potențial sporit de export vor fi încadrate într-un program amplu de mentorat la export care le va ajuta să obțină acces sau să-și îmbunătățească pozițiile pe piața UE.

Expertul olandez va analiza activitățile companiilor și, în baza avantajelor competitive și a oportunităților identificate, vor fi elaborate planuri individuale de acțiune care vor cuprinde măsuri complexe de asistență individualizată pentru o perioadă de până la 18 luni. Asistența va fi în special focusată pe implementarea standardelor de calitate și siguranță alimentară, sporirii abilităților de planificare strategică și marketing, precum și stabilirii relațiilor cu importatorii din UE, inclusiv prin intermediul misiunilor de afaceri și participării la expoziții internaționale cum ar fi Anuga din Germania, SEAL din Franța sau altele, în dependență de necesitățile individuale ale fiecărei companii participante la program.

„Chiar dacă o parte dintre companiile încadrate în program au deja o anumită experiență de export în UE, mai este nevoie încă de multe eforturi până vom putea afirma că fructele procesate moldovenești sau mierea de albine au obținut o poziție sigură pe piețele europene, ori marea majoritate a exporturilor constituie produse destinate comerțului în vrac, în calitate de ingrediente sau sub marca privată a cumpărătorilor din țările importatoare. Pentru atingerea unei durabilități pe termen lung, însă, este nevoie de a câștiga loialitatea consumatorului final, iar asta înseamnă o abordare diferită în ceea ce ține de calitate, ambalare, distribuire și promovare a produselor marfă”, spune Adrian Cojocaru, specialist marketing în cadrul Asociației Moldova Fruct.

 

„Sunt plăcut surprins de nivelul spiritului antreprenorial al persoanelor cu care am discutat. Acum, scopul nostru primordial este de a identifica companiile care s-ar încadra cel mai bine în programul de suport pe care dorim să-l lansăm. Cel mai degrabă, accentele majore în acest program se vor pune pe sporirea eficienței la export, inclusiv prin activități de promovare a imaginii Moldovei în calitate de furnizor durabil de miere sau fructe procesate de calitate înaltă,spune Reindert Dekker, expert olandez în domeniul marketingului.

Activitatea este parte a proiectului „Asistență orientată spre consolidarea capacităților de export în UE” implementat de Moldova Fruct în parteneriat cu alte asociații de profil și susținut de Corporația Financiară Internațională (IFC) și CBI . Asociaţia Producătorilor şi Exportatorilor de Fructe din Republica Moldova este o organizație necomercială, nonguvernamentală şi apolitică, membrii căreia sunt mai mult de 170 producători de fructe de pe întreg teritoriul țării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here