Intenționați să plecați peste hotare și urmați în acest timp și un tratament medical? Atunci ar trebui să cunoașteți care sunt regulile privind introducerea/scoaterea în/din țară a medicamentelor și a instrumentelor medicale, informează Serviciul Vamal.

Medicamentele fac parte din categoria obiectelor de uz/consum personal şi se permite introducerea/scoaterea în/din Republica Moldova, doar în condițiile în care cantitatea pe care o aveți în bagaj n-o depășește pe cea necesară pentru tratament pe perioada aflării în țara de destinație.

O altă condiție obligatorie este ca acestea să fie însoţite și de reţeta în baza căreia au fost eliberate sau de alte acte emise de către instituțiile medicale, unde să fie indicată denumirea medicamentelor, modul și durata de administrare.

De asemenea, sunt tot mai frecvente cazurile când vameșii depistează în trimiterile poștale medicamente ce conțin substanțe psihotrope sau stupefiante. Chiar dacă în alte țări acestea sunt vândute fără prescripție medicală, în Republica Moldova sunt eliberate doar pe bază de rețetă medicală.

Totodată, potrivit legislației naționale, introducerea în țară a respectivelor substanțe este considerată contrabandă și poate fi pedepsită cu închisoare pe un termen de până la 5 ani. Prin urmare, este recomandată procurarea acestor medicamente doar în baza unei prescripții eliberate de medici specialiști.

Din această categorie fac parte așa medicamente precum Modafinil, Alprazolam sau Tramadol. Lista completă a substanțelor stupefiante și psihotrope supuse controlului poate fi vizualizată aici.

Mai multe informații puteți afla apelând operatorii Liniei de informare a Serviciului Vamal la numărul de telefon +373 22 574-111. De asemenea, ne puteți contacta prin intermediul aplicației SKYPE – serviciul.vamal sau prin poșta electronică, la adresa callcenter@customs.gov.md.

În cazul în care călătoriți cu avionul, consultați și reprezentanții companiei aeriene despre normele sau eventualele restricții impuse cu privire la transportarea medicamentelor.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here